Cadaatan Kortemark

Onze werking

Wat is Cadaatan Kortemark?

CADAATAN KORTEMARK houdt zich vooral bezig met het verbeteren van de omstandigheden waarin kinderen in bepaalde schooltjes op de Filippijnen, de lessen dienen te volgen. Het gebied waar de vereniging actief is, bevindt zich in het noorden van het eiland CEBU, meer bepaald in enkele barangay’s van SAN REMIGIO. Het aantal schooltjes waar hulp wordt geboden groeit gestaag. De reeks begon met Lambusan, gevolgd door Tacup, Victoria en Mano. De steun wordt vooral verleend aan Elementary Schools (lagere schooltjes) voor kinderen van 7 tot 12. Maar in Lambusan werd ook al hulp verleend aan de High School via schenking van een “beamer” (videoprojector).

Er wordt vooral hulp geboden door het geven van voedsel op bepaalde dagen van de week. Ook werden in sommige scholen ventilatoren (totaal 71) geplaatst. Het is immers voor een kind heel moeilijk om zich te concentreren als het honger heeft en als de temperaturen bijna ondraaglijk hoog zijn. Cadaatan KORTEMARK heeft ook een paar DAYCARE CENTERS gerenoveerd, meer bepaald in Tacup en ook in Lapu Lapu (dicht bij Cebu City). Bij deze laatste was het de bedoeling om enkel het dak te renoveren, maar door de slechte toestand van het gebouw, werd beslist om het klaslokaaltje volledig herop te bouwen.

Deze waren de 4 eerste schooltjes

 • LAMBUSAN ELEMENTARY SCHOOL (het eerste en pilootproject)
 • TACUP ELEMENTARY SCHOOL
 • VICTORIA ELEMENTARY SCHOOL
 • MAÑO ELEMENTARY SCHOOL

Daarnaast werden ook deze toegevoegd :

 • LIBAONG ELEMENTARY SCHOOL
 • BUSOGON ELEMENTARY SCHOOL
 • LUYANG ELEMENTARY SCHOOL
 • LAWIS ELEMENTARY SCHOOL
 • ANAPOG ELEMENTARY SCHOOL
 • BATAD ELEMENTARY SCHOOL
 • SAN MIGUEL ELEMENTARY SCHOOL
 • TAMBONGON ELEMENTARY SCHOOL
 • BAGTIK ELEMENTARY SCHOOL
 • KAYAM ELEMENTARY SCHOOL
 • KANAGAHAN ELEMENTARY SCHOOL
 • KINAWAHAN INTEGRATED SCHOOL
 • CALAMBUA ELEMENTARY SCHOOL
 • SABA ELEMENTARY SCHOOL
 • TOONG ELEMENTARY SCHOOL
 • GAWAY-GAWAY ELEMENTARY SCHOOL
 • DAPDAP ELEMENTARY SCHOOL
 • BANCASAN ELEMENTARY SCHOOL

Alle hulp voor de vereniging is welkom omdat we vooral in de onderwijssector actief zijn. Het onderwijs op de Filippijnen is van een erg laag niveau als je dit vergelijkt met het onderwijs in België, maar niet te min is dit bijna de enige springplank voor de kinderen om hun toekomstmogelijkheden te verbeteren.

De algemene vergadering van 2 maart 2012 heeft beslist de vzw te ontbinden. Alle activiteiten in België alsook in de Filippijnen worden overgenomen door Cadaatan Kortemark.

Fred Deburghgraeve is “onze peter”. Fred is een BV, vooral bekend van de zwemsport waarin hij vele medailles won. Voor meer info over Fred, klik op de foto.

Frederik Deburghgraeve

doel

CADAATAN KORTEMARK heeft tot nobel doel het leven van de Filippijnse bevolking wat aangenamer te maken alsook mee te werken aan een betere levensstandaard voor de bevolking ter plaatse.

Ze zal hiervoor tal van zaken organiseren om zodoende genoeg financiële armslag te hebben om dit doel te bereiken.

CADAATAN KORTEMARK is als dusdanig pluralistisch en dus niet gebonden aan één of andere godsdienst of politieke strekking

bestuur

EREVOORZITTER: LUC WAEYAERT

Samenstelling dagelijks bestuur:

Samenstelling bestuur:

Indien je een lid van het bestuur wil contacteren, bekijk hun gegevens hier.

Met welke projecten houden we ons momenteel mee bezig?

Medical Health Center

In de Filipijnen werkt men niet met sociale bijdragen en belastingen worden niet gebruikt om medische hulp goedkoper te maken. Daarom willen wij hierbij wat helpen in de arme streek van Lambusan. Door een Medical Health Center te bouwen worden momenteel veel locale bewoners geholpen voor een redelijke prijs. We bieden hen medicatie en andere medicsche hulp en eerste zorgen. In het centrum is dagelijks een verpleegkundige aanwezig en regelmatig in de week een algemene dokter. In samenwerking met het bestuur van Lambusan wordt bepaald wat de huidige noden zijn van de bezoekers.

Ambulance

Omdat het lang kan duren tegen dat een ambulance van het dichtsbijzijnde ziekenhuis (dat toch bijna 20 km ver ligt) ter plaatste is in de regio waar wij actief zijn, gebeurt het regelmatig dat hulp te laat komt. Daarom hebben we een ambulance aangeschaft voor de regio waar we actief zijn.

10-huisjes project

Na de doortocht van de typhoon HAIYAN op 8 november 2013 waren heel wat huisjes vernield in de regio waar de organisatie actief was. Er werd een idee naar voor gebracht om ginder een 10-tal huisjes op te bouwen. In het najaar van 2013 werd er gestart met het maken van een 10-tal metalen constructies. In het voorjaar van 2014 werden die afgewerkt en in de maand mei werden de gedemonteerde constructies opgestuurd met een container. Het CADAATAN BUILDING TEAM zorgde in de zomer van 2014 om die prefab-metalen constructies op te stellen ginder ter plaatse en dit in een verschrikkelijke hitte. De plaatselijke bevolking zou de huisjes zelf afwerken, maar in plaats van stenen te gebruiken voor de wanden, werden er houten platen gebruikt. En ja … zoals gevreesd, zijn die wanden na 8 jaar zo goed als volledig vernield en dit vooral door een samenspel van de vele hevige regenval, de verschrikkelijke zon (iedere dag 35°) en ook door de vele, zij het kleinere maar soms ook echt hevige typhoons.

Het idee om daar ginder iets aan te doen, dateert al van 2019, toen Luc Waeyaert, stichter en ere-voorzitter, één van die huisjes bezocht. Hij schaamde zich, want alhoewel het idee om die 10 huisjes daar op te zetten, een daad van naastenliefde was, was het resultaat na die 8 jaar zo goed als onzichtbaar. Die mensen zaten weer in de problemen. Daarom wordt nu elk huis voorzien van stenen wanden. Er is er al eentje af. Elke renovatie van één huis kost om en bij de 2000 €.